Chiropraxie Pierre Mercier

Rugpijn met ischialgie, een tweede operatie?

Association between spinal manipulative therapy and lumbar spine reoperation after discectomy: a retrospective cohort study. 2024


Dit onderzoek keek naar volwassenen die eerder een operatie hadden ondergaan voor lumbale discectomie (wegsnijden van de uitpuilende tussenwervelschijf in de lage rug om zo de beenpijn te verminderen) en later last kregen van lumbosacrale radiculopathie of anders gezegd beenpijn omdat de hernia de zenuw raakt. Echter gebeurt het dat mensen hervallen en dus opnieuw geopereerd dienen te worden. De vraag van deze studie was of patiënten die manipulatietechnieken op de wervelzuil ontvingen, minder kans hadden op een heroperatie aan de lumbale wervelkolom dan degenen die geen manipulaties kregen. Na het vergelijken van twee groepen, waarbij de ene groep manipulaties kreeg en de andere gebruikelijke zorg zonder manipulaties, bleek dat patiënten die manipulaties ontvingen minder vaak een heroperatie ondergingen dan degenen die dit niet deden.
Dit suggereert dat manipulatie mogelijk een nuttige behandeling is om de noodzaak van heroperaties na een lumbale discectomie te verminderen.

Een bezoek aan de chiropractor is dus zeker aan te raden !