De behandeltechnieken van de chiropractor

  1. Trage manipulatieve technieken
  2. Hoge snelheid manipulatie
  3. Drukpunt technieken/triggerpoint therapie
  4. Oefentherapie
  5. Neuromodulerende technieken

Trage manipulatieve technieken

Trage manipulatieve technieken (stretching, tractie, distractie) hebben een directe impact op de structuren van een gewricht. Deze “rekkingen” beogen de mechaniek van gewrichten en pezen te verbeteren.

Hoge snelheid manipulaties

Een gedoseerde mechanische impuls (manueel of instrumenteel) veroorzaakt een stretch van de spier. Hierdoor gaat deze spier ontspannen. Een activator is een toestel waarmee manipulaties uitgevoerd worden met een constante minimale kracht en heel hoge snelheid.

Triggerpoint Therapie

Een triggerpunt is een overgevoelig punt in de spier of spieren.

Drukpunt therapie of triggerpoint therapie heeft als doel het ontspannen van deze pijnlijke plaatsen. Tijdens de behandeling kan de pijn aanvankelijk uitstralen om dan kort erna weg te ebben.

Dry needling

Dry needling beoogt het verminderen van pijn.

De quasi pijnloze prik met een ultradunne steriele naald (acupunctuur naald) stimuleert het zenuwstelsel. Daardoor komen in de spieren, de ruggengraat en hersenen chemische stoffen vrij.

In deze praktijk wordt dry needling voornamelijk gebruikt ter behandeling van lokale spierspanningen zoals bijvoorbeeld bij een tenniselleboog.

Oefentherapie

Revalidatie therapie wordt frequent toegepast in het kader van zwakke spieren en onstabiele gewrichten. Een reeks aangepaste specifieke oefeningen worden correct aangeleerd om thuis verder te zetten en zo het herstelproces te bespoedigen.

Neuromodulerende technieken

Bij deze stimulatietechnieken worden zenuwactiviteiten genormaliseerd.