Chiropraxie Pierre Mercier

Jongeren 50% kans op discus slijtage!

Een studie uit 2009 toonde aan dat grofweg 50% van jongeren reeds op 20-22 jarige leeftijd slijtage vertonen aan de tussenwervelschijf of discus  en dat er bij een kwart van de jongeren reeds tekenen zijn van uitpuilingen en scheuren in de tussenwervelschijf.


Beschadiging van de tussenwervelschijf zoals uitpuilingen, hernia’s, scheuren, enz… gaat vaak gepaard met symptomen zoals lage rugpijn of uitstralingspijn naar de benen.

De tussenwervelschijf bestaat uit weefsel dat niet bezenuwd is. Daardoor veroorzaakt schade aan de tussenwervelschijf niet altijd pijn. Het lichaam reageert op de schade door middel van een natuurlijk herstelproces, genaamd inflammatie (ontsteking). Dit leidt tot het zwellen van de getroffen weefsels. Deze zwelling kan bedrukking veroorzaken op nabije zenuwen en zo lage rugpijn of uitstralingspijnen in de benen teweegbrengen. Dit natuurlijk ontstekingsproces is noodzakelijk en kan een zestal weken duren vooraleer de zwelling (en bedrukking) volledig is afgenomen.

De chiropractor is in staat het herstelproces bij schade aan de tussenwervelschijf te versnellen. De chiropractor beïnvloedt ook de bezenuwing naar de spieren die zich bevinden rondom de tussenwervelschijf. Dit zorgt voor extra stabiliteit en geeft de tussenwervelschijf ook de kans om zich te herstellen en te voorkomen dat de beschadiging opnieuw zou voorvallen. 

Conclusie: de chiropractor kan efficiënt jongeren met lage rugpijn, veroorzaakt door schade aan de discus, behandelen en goede resultaten bekomen. Er wordt tevens aangeraden om de gezondheid van de ruggengraat preventief te laten controleren, ongeacht de aanwezigheid van klachten. “Voorkomen is beter dan genezen!”

[Taimela S, Kujala UM. Salminen JJ, Viljanen T. The Prevalence of Low Back Pain Among Children and Adolescents : A Nationwide, Cohort-Based Questionnaire Survey in Finland. Spine 1997. 22(10):1132-1136.]