Artrose is een heel belangrijke reden waarom patiënten de chiropractor consulteren.
Artrose kan voorkomen in alle gewrichten. Zowel in de rug, de nek, de knie, de heup, de voet, de duim, de vingergewrichtjes, het kaakgewricht, enz. Sommige gewrichten zullen sneller geconfronteerd worden met artrose dan andere (bv. de onderrug en de knie).
Artrose wordt ook wel degeneratie of slijtage genoemd. Het omvat een beschadiging van het gewricht ten gevolge van een normaal of versneld verouderingsproces. Bij artrose is er een verandering in het kraakbeen van het gewricht. Ook de vloeistof (een soort smeermiddel) die aanwezig is in het gewricht om vlotte bewegingen mogelijk te maken, zal veranderingen ondergaan. Door deze nefaste veranderingen kan het gewricht minder goed schokken opvangen. De belasting, de druk op het bot wordt hoger. Als reactie hierop zal het bot vervormen. Het zal proberen om nieuw bot aan te maken in de hoop het contactoppervlak te vergroten en zo de druk of belasting meer te verspreiden. Dergelijke aanmaak van nieuw bot wordt vaak gezien onder de vorm van papegaaienbekken (osteofyten).
De klachten die aan artrose toegekend worden zijn pijn, stijfheid, ochtendstramheid, moeite met stappen of rechtkomen uit de zetel, startpijn, pijn bij extra belasting, ontsteking, enz. De oorzaken van versnelde artrose zijn veelvuldig. Maar, de meest voorkomende is het wijten aan een verstoorde motoriek.
a) Verstoorde spierspanning
b) Verstoorde mechaniek van de gewrichten na trauma.
Trauma, overbelasting, verstuikingen, valpartijen veroorzaken schade aan het gewrichtskapsel, het bot of de ligamenten. De herstelfase (ontstekingen en pijnen) van dergelijke schade duurt meestal een zestal weken. Nadien blijft vaak – al dan niet merkbaar – een bepaalde graad van stijfheid over. Deze wordt veroorzaakt doordat het littekenweefsel immers minder elastisch is dan het oorspronkelijke weefsel. De verminderde beweeglijkheid van het gewricht zal, tengevolge van deze littekenvorming, een nefaste invloed hebben op de bevoorrading van voeding en zuurstof naar het kraakbeen. Het kraakbeen zal pijnloos afslijten en cellen zullen afsterven. Men kan dit fenomeen wel vaststellen aan de krakende of klikkende geluiden die optreden bij bewegingen van het gewricht. Het lijkt of er zand tussen het gewricht zit. Dit verschijnsel noemt men crepitus of crepitatie.
De manipulatieve technieken kunnen de mechaniek van het gewricht herstellen en zo dit artroseproces remmen. Langzamerhand nemen de pijn en de beperkingen af. Enkel in de hoogste graad van artrose kan de chiropractor geen hulp bieden.
Slijtage is niet specifiek gebonden aan hogere leeftijd! Jongeren 50% kans op discus slijtage!
Een studie uit 2009 toonde aan dat grofweg 50% van jongeren reeds op 20-22 jarige leeftijd slijtage vertonen aan de tussenwervelschijf of discus en dat er bij een kwart van de jongeren reeds tekenen zijn van uitpuilingen en scheuren in de tussenwervelschijf.
Beschadiging van de tussenwervelschijf zoals uitpuilingen, hernia’s, scheuren, enz… gaat vaak gepaard met symptomen zoals lage rugpijn of uitstralingspijn naar de benen.
De tussenwervelschijf bestaat uit weefsel dat niet bezenuwd is. Daardoor veroorzaakt schade aan de tussenwervelschijf niet altijd pijn. Het lichaam reageert op de schade door middel van een natuurlijk herstelproces, genaamd inflammatie (ontsteking). Dit leidt tot het zwellen van de getroffen weefsels. Deze zwelling kan bedrukking veroorzaken op nabije zenuwen en zo lage rugpijn of uitstralingspijnen in de benen teweegbrengen. Dit natuurlijk ontstekingsproces is noodzakelijk en kan een zestal weken duren vooraleer de zwelling (en bedrukking) volledig is afgenomen.
De chiropractor is in staat het herstelproces bij schade aan de tussenwervelschijf te versnellen. De chiropractor beïnvloedt ook de bezenuwing naar de spieren die zich bevinden rondom de tussenwervelschijf. Dit zorgt voor extra stabiliteit en geeft de tussenwervelschijf ook de kans om zich te herstellen en te voorkomen dat de beschadiging opnieuw zou voorvallen.
Conclusie: de chiropractor kan efficiënt jongeren met lage rugpijn, veroorzaakt door schade aan de discus, behandelen en goede resultaten bekomen. Er wordt tevens aangeraden om de gezondheid van de ruggengraat preventief te laten controleren, ongeacht de aanwezigheid van klachten. “Voorkomen is beter dan genezen!”
[Taimela S, Kujala UM. Salminen JJ, Viljanen T. The Prevalence of Low Back Pain Among Children and Adolescents : A Nationwide, Cohort-Based Questionnaire Survey in Finland. Spine 1997. 22(10):1132-1136.]