Chiropraxie Pierre Mercier

Hoofdpijn gerelateerd aan nekproblemen kan ook gepaard gaan met verminderde bloedtoevoer naar de hersenen

Hoofdpijn en hoofdpijn is twee… Wie vaak aan hoofdpijn lijdt, merkt hierin soms verschillen. Niet enkel de intensiteit, maar ook de locatie en soort pijn kunnen variëren. Hoofdpijn heeft dan ook allerhande onderliggende oorzaken die zich uiten in andere vormen van pijn.

Een van de meest voorkomende soorten hoofdpijn is cervicogene hoofdpijn. Deze hoofdpijn is het gevolg van een probleem in de nekwervels of de hoge rugwervels en geeft een soort uitstralingspijn naar het hoofd. Tot nog toe werd dit beschouwd als een eerder onschuldige vorm van hoofdpijn die te behelpen was met pijnmedicatie en/of behandeling van de nek en bovenrug. Recentelijk echter bemerkten onderzoekers dat tijdens dergelijke hoofdpijnepisodes een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen kon worden opgemeten. Dit is een fenomeen dat voordien enkel bij migraine onderzocht werd.

Over het mechanisme achter deze verminderde bloedtoevoer valt enkel te speculeren. Men vermoedt dat de autonome zenuwen in de nek en bovenrug langdurig geprikkeld worden door de schade aan de wervels en daardoor een neiging tot verkrampen van de hoofdslagaders in de hand werken. Doch is dit enkel een logische verklaring. Het is wel duidelijk dat een tekort aan bloedtoevoer naar de hersenen geen gezonde zaak is. Dit kan verklaren waarom het bij een hevige hoofdpijnepisode moeilijker is om zich te concentreren, om dingen te onthouden en anderse simpele taken uit te voeren. Chiropractoren kunnen cervicogene hoofdpijn met succes behandelen.

[Bakhtadze,Karalkin, Pasha, Tomashevskiy. Evaluation of cerebral perfusion in patients suffering from vertebrogenic headache with 99mTc- HMPAO single photon emission computer tomography of the brain: preliminary observations. International Academy of Manual/Musculoskeletal Medicine meeting. Prague 28-30 May 2009]