Chiropraxie Pierre Mercier

Kraakbeenbeschadiging

Kraakbeenbeschadiging is reeds aanwezig in het beginstadium van artrose.

De klachten die aan artrose toegekend worden zijn pijn, stijfheid, ochtendstramheid, moeite met stappen of rechtkomen uit de zetel, startpijn, pijn bij extra belasting, ontsteking, enz. De oorzaken van versnelde artrose zijn veelvuldig. Maar, de meest voorkomende is het wijten aan een verstoorde motoriek: 

a)     verstoorde spierspanning 

b)    verstoorde mechaniek van de gewrichten na trauma.

Trauma, overbelasting, verstuikingen, valpartijen veroorzaken schade aan het gewrichtskapsel, het bot of de ligamenten. De herstelfase (ontstekingen en pijnen) van dergelijke schade duurt meestal een zestal weken. Nadien blijft vaak – al dan niet merkbaar – een bepaalde graad van stijfheid over. Dit wordt veroorzaakt door littekenweefsel dat minder elastisch is dan het oorspronkelijke weefsel.  De verminderde beweeglijkheid van het gewricht, tengevolge van deze littekenvorming, zal vermoedelijk een invloed hebben op de bevoorrading van voeding naar het kraakbeen. Het kraakbeen zal pijnloos afslijten. Men kan dit vaststellen aan krakende of klikkende geluiden die optreden bij bewegingen van het gewricht. Het lijkt of er zand tussen het gewricht zit. Dit verschijnsel noemt met crepitus.

AFB_knieartroskraakbeenslijtage.JPG
Illustratie: (links) gezond kniegewricht, (rechts) kraakbeenbeschadiging in de knie

De manipulatieve technieken kunnen de mechaniek van het gewricht herstellen en zo dit artrotisch proces remmen. Langzamerhand nemen de pijn en de beperkingen af. Enkel in de hoogste graad van artrose kan de chiropractor geen hulp bieden.

Last van Kraakbeenbeschadiging?

Chiropraxie Pierre Mercier en zijn team kunnen u behandelen tegen deze klacht. 

Bekijk onze behandeltechnieken of maak meteen een afspraak.