Chiropraxie Pierre Mercier

Ijs leggen op pijnlijke spieren is geen goed idee

Het is een van de meest uitgevoerde en meest gekende praktijken: na sport of na een fysiek werk voelt men pijn in de rug of in de beenspieren, dus men legt er een kwartiertje ijs op om tot bedaren te komen… IJs leggen is ook een van de meest aangeleerde therapieën in EHBO cursussen om kwetsuren te behandelen. Toch is het verbazingwekkend hoe weinig studies het positieve effect van ijs op spieren aangetoond hebben. Eigenlijk kon men tot kort, wetenschappelijk niet aantonen wat het effect van ijs was op de werking van de spier.

Dat er geen snellere genezing optreedt na ijs leggen, weet men al langer. Het wordt dus louter pijnstillend gebruikt. Nu heeft men echter ontdekt dat spiervezels na afkoeling veel trager en veel minder krachtig zouden werken. Dus de prestaties van de spier gaan er tijdelijk op achteruit. Dit wetende, kan men er uit afleiden dat afkoeling van een pijnlijke spier tijdens een sportwedstrijd geen goede therapie is. Wanneer de sporter meteen weer gaat lopen of springen, met een spier die krachtelozer is en minder goed bestuurd wordt, is het risico op blessure immers groter!

Na een kwetsuur heeft een spier tijd nodig om te genezen, dus kan men beter rusten met de spier in plaats van de spierpijn met ijs kunstmatig te verstommen. Wanneer een spier overbelast is na een te zware inspanning, kan men beter in lichte beweging blijven om de doorbloeding van de spier te stimuleren en zo de verzuringspijn te verminderen. Indien de spierpijn aanhoudt, boekt men beter een afspraak in de praktijk om de oorzaak van de slechte werking van de spier te achterhalen.

(Bron: Bleakley, CM, Costello, JT, Glasgow, PD. Should athletes return to sport after applying ice? A systematic review of the effect of local cooling on functional performance. Sports Medicine 2012, 42(1): 69-87)