Chiropraxie Pierre Mercier

Het herstel van hernia’s

In april 2009 werd in het wetenschappelijk tijdschrift Spine onthuld dat men, na vele onderzoeken, eindelijk weet hoe het komt dat hernia’s in de onderrug spontaan kunnen herstellen

De eerste keuze van de behandeling voor een hernia in de onderrug is conservatief (manipulatie, oefeningen, enz.) Het aantal gevallen van hernia’s die chirurgie vereisen na het falen van conservatieve behandeling is slechts 2 tot 10%. Sedert 1985 werden onderzoeken uitgevoerd die aantoonden dat er een spontane regressie (vermindering van de grootte van de uitpuiling) optreedt bij hernia’s. Het proces hiervoor verantwoordelijk was toen nog onbekend, maar uit deze onderzoeken bleek dat vele patiënten met discus hernia’s geen operatieve ingrepen nodig hebben maar wel verbetering ondervinden met conservatieve behandelstrategieën.

Het proces verantwoordelijk voor herstel  van discus hernia’s is de ontstekingsreactie (inflammatie) en  neovascularisatie: 

  • Wanneer men een hernia ontwikkelt, ontstaat er in de meeste gevallen een ontstekingsreactie rond de beschadigde regio. Dit is belangrijk voor het herstel van de discushernia.
  • Door de schade aan de tussenwervelschijf treedt er vorming op van nieuwe capillairen (kleine bloedvatjes) in de hernia. Ze verhogen de bloedtoevoer en transporteren macrofagen naar de plaats van de schade.
  • Macrofagen zijn gespecialiseerde cellen die instaan voor de opkuis van dode cellen, afvalstoffen en de afbraak van collageen dat gevormd werd ten gevolge van de hernia. Zo wordt de beschadigde discus gedeeltelijk of volledig hersteld.

Conclusie van de studie: DE ONTSTEKINGSREACTIE, met de vorming van nieuwe capillairen en de aanvoer van macrofagen is van essentieel belang voor het VERKLEINEN VAN DE UITPUILENDE HERNIA. De ontsteking kan wel soms irritatie van de zenuwwortel veroorzaken met beenpijn als gevolg. 

[Kobayashi S, Meir A, Kokubo Y, Uchida K, Takeno K, Miyazaki T, Yayama T, Kubota M, Nomura E, Mwaka E, Baba H. Ultrastructural Analysis on Lumbar Disc Herniation Using Surgical Specimens. Spine 2009:34(7):655-662]

De conclusie uit deze praktijk over deze zó belangrijke studie van april 2009 is: er zal voorzichtiger moeten omgegaan worden met het voorschrijven en gebruiken van ontstekingsremmers bij rugpijn.