In oktober 2009 [1] werd aangetoond dat chiropraxie, in samenwerking met andere gezondheidsdisciplines, kan helpen in de behandeling van problemen met het aanleggen van de baby tijdens de borstvoeding. Tijdens dit onderzoek werden 114 baby’s met een gemiddelde leeftijd van 3,2 weken, behandeld en opgevolgd. Alle baby’s werden doorgestuurd naar de chiropraxie kliniek door een arts of borstvoedingsspecialist. 112 van de 114 baby’s hadden een verzwakte zuigfunctie. Slecht 2 vertoonden een te harde zuigreflex. Door de moeilijkheden met het zuigen en aanleggen voor borstvoeding, ontstaat de nood om over te stappen op flessenvoeding.
Borstvoeding heeft daarentegen een pak van voordelen die dan verloren gaan:
- verminderde kans op kinderziekten
- 50% minder kans op oorontstekingen
- 40% minder kans op astma indien astma in de familie voorkomt (bij minimum 3 maand borstvoeding)
- 3 keer minder kans op ernstige ontstekingen van de luchtwegen die hospitalisatie vereisen (bij minimum 4 maand borstvoeding)
- minder kans op wiegendood
- minder kans op zwaarlijvigheid
- minder kans op ouderdomssuikerziekte (diabetes mellitus type 2)
Tijdens het chiropractische onderzoek van de baby’s werden voornamelijk problemen gevonden in de nekgewrichtjes, de kaakgewrichtjes en problemen met de zuigreflex. De baby’s werden behandeld met zachte druktechnieken. Het aantal behandelingen varieerde tussen 1 en 9. Na de behandeling konden 78% van de baby’s volledig via borstvoeding gevoed worden. Bij 20% van de baby’s was flessenvoeding nodig als aanvulling op de borstvoeding.
Tijdens deze studie werden de baby’s opgevolgd door de vroedvrouw en/of de borstvoedingsconsulent, kinderarts, huisarts, voedingsconsulent en de chiropractor. Het benadrukt de nood aan samenwerking tussen verschillende gezondheidsdisciplines om borstvoeding mogelijk te maken voor de baby’s en zo hun gezondheid nu en op latere leeftijd een positieve toekomst te geven.[1]
[1Miller J, Miller J, Sulesund A-K, Yevtushenko A. Contribution of chiropractic therapy to resolving suboptimal breastfeeding: a case series of 114 infants. J Manip Physiol Ther 2009;32(8):670-674.]