Chiropraxie Pierre Mercier

Chiropractoren onderzochten wat het beste is voor de rug van uw kind: de rugzak of de trolley.

Omdat chiropractoren bezorgd zijn om de rug van uw kinderen, werd in december 2010 onderzocht of een trolley (draagtas op rolwieltjes) beter was dan een rugzak voor de gezondheid van de wervelkolom van uw kind.

Eerder reeds bestudeerde de dienst orthopedie van de universiteit van Carolina de wervelkolom van jonge kinderen met NMR scans (Nucleaire Magnestische Resonantie). De orthopedisten vonden dat het toenemend gewicht van de rugzak meer en meer druk gaf op de tussenwervelschijven waardoor de hoogte van de tussenwervelschijf afnam. Verder vonden ze dat de kinderen meer en meer last kregen van rugpijn als het gewicht van de rugzak opgevoerd werd van 4 kg naar 8 kg en zelfs naar 12 kg.

Zo kwamen 2 chiropractoren op het idee om na te gaan wat het beste is voor uw kinderen: een trolley of een rugzak. Hun resultaten toonden het volgende:

de rugzak veroorzaakt een asymmetrie of scheefstand in de rug, maar

de trolley veroorzaakt een asymmetrische met daarbovenop nog een  torsie (rotatie)in de rug, wat nog veel slechter is.

Conclusie van de studie:

Schoolgaande kinderen kunnen beter een rugzak gebruiken in plaats van een trolley. Maar, het gewicht moet binnen de aanvaardbare limiet blijven.

[Bron: Clinical Chiropractic (Chiropractors geven om de rug van uw kinderen) Schmidt J, Docherty S. Comparison of the posture of school children carrying backpacks versus pulling them on trolleys. Clin Chirop 2010;13(4): 253-260.]