Chiropraxie Pierre Mercier

Hoofdpijn bij kinderen

Hoofdpijn komt, behalve bij volwassenen, ook steeds meer voor bij jonge kinderen (Abu-Arefeh & Russel G. 1994). 

Bij kinderen wordt hoofdpijn vaak verwaarloosd. Ouders denken soms dat kinderen die van hoofdpijn klagen grote mensen nabootsen of proberen aandacht te trekken. Kleuters en peuters zijn echter niet zo ingenieus om klachten te veinzen.

Vaak klagen ze van hoofdpijnen die erger worden tijdens het schoolgaan. Het is dan gemakkelijk om te denken dat kinderen deze klachten verzinnen om niet naar school te hoeven. In werkelijkheid veroorzaakt het schoolgaan bij sommige kinderen een lichte vorm van stress. En stress heeft bij alle mensen hetzelfde effect. Het zal de klacht doen optreden, of doen toenemen. De werkelijke oorzaak van de hoofdpijn zit doorgaans in het slecht functioneren van de nek. Het kan een voorloper zijn van spanningshoofdpijn en migraine.

In oktober 2009 onderzocht een wetenschappelijk team onder leiding van de belgische chiropractor Aurélie Marchand in retrospect de symptomen van zuigelingen met vermoedelijke klachten van hoofdpijn. Post datum werden 350 dossiers onderzocht. 13 babies waarvan 6 meisjes en 7 jongens met leeftijden tussen 2 dagen en 8,5 maand, vertoonden tekenen van hoofdpijn die bevestigd werden door gedragsstoornissen opgemerkt door de ouders en artsen. Het doel van de studie was om aan te tonen welke symptomen kunnen wijzen op goedaardige hoofdpijn bij babies en peuters. Alle babies werden grondig onderzocht en vertoonden geen tekenen van ernstige ziekten. Er werden wel bewegingsbeperkingen gevonden in de beweeglijkheid van de nekgewrichtjes. 

De meest voorkomend symptomen van goedaardige hoofdpijn bij zuigelingen en peuters waren: 

  •  vasthouden van het hoofd of gezicht (zoals volwassenen vaak doen bij migraine)
  • problemen bij het vastleggen aan de tepel tijdens borstvoeding
  • niet comfortabel liggen in bepaalde houdingen
  • grimacen maken (gezichten trekken) van ongemak/pijn
  • het hoofdje tegen de grond, matras, deken drukken
  • gevoeligheid voor licht (photofobie)
  • anorexia (gebrek aan eetlust door de hoofdpijn)

AFB_babies/adolescent_headache_margaux_drawing.jpg
Illustratie: hoofdpijn bij kinderen – Margaux Mercier – 2008

[Marchand AM, Miller JE, Mitchell C. Diagnosis and chiropractic treatment of infant headache based on behavioural presentation and physical findings: a retrospective series of 13 cases. JMPT 2009 Oct;32(8):682-6]

Last van Hoofdpijn bij kinderen?

Chiropraxie Pierre Mercier en zijn team kunnen u behandelen tegen deze klacht. 

Bekijk onze behandeltechnieken of maak meteen een afspraak.