Pijn bij pasgeborenen, peuters, kleuters en scholieren is niet te verwaarlozen. Het heeft een enorme impact op hun functioneren en evolueren, het verstoort hun ontwikkeling en later mogelijk hun leervermogen en zelfs hun gedrag.
Peuters en kleuters
Peuters en kleuters leren heel vlug hoe hard de grond aanvoelt als ze vallen. Een val kan stoornissen teweegbrengen in de werking van het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel. Door de ingewikkelde wisselwerking van de wervelkolom en het zenuwstelsel kunnen deze jonge kinderen dan ook pijnen krijgen. Deze pijnen kunnen lokaal gevoeld worden maar ook op een afstand van de gestoorde plek.
Dikwijls voorkomende klachten bij kinderen zijn hoofdpijnen, oorpijnen en buikpijnen.
Oorpijnen worden vaak bestempeld als middenoorontstekingen. Bij een middenoorontsteking bij kleuters wordt afgeraden een antibioticakuur te gebruiken als voorkeursbehandeling.
Buikpijnen en buikkrampen worden ook wel kolieken genoemd.
Hoofdpijn wordt bij kinderen vaak verwaarloosd. Vele ouders denken dat kinderen die klagen over hoofdpijn grote mensen nabootsen of proberen aandacht te trekken. Kleuters zijn echter niet zo ingenieus om klachten te veinzen.
Vaak klagen ze over hoofdpijnen en buikpijnen die erger worden tijdens het schooljaar. Het is dan gemakkelijk om te denken dat kinderen deze klachten verzinnen om niet naar school te hoeven. In werkelijkheid veroorzaakt het schoolgaan bij sommige kinderen een lichte vorm van stress. En stress heeft bij alle mensen hetzelfde effect: het zal de klachten doen optreden of doen toenemen.
Scholieren
Scholieren kunnen zich net als volwassenen aan de ruggengraat kwetsen. Hun klachten van lage rugpijnen of pijnen tussen de schouderbladen worden soms chronisch (langdurig). Daarenboven verergeren deze klachten door het dragen van zware boekentassen of bij langdurig op de schoolbanken of aan de computer zitten.
Adolescenten ondervinden doorgaans voor het eerst gewrichtspijn tijdens of na het sporten. Indien deze klachten langdurig of heviger worden, wordt in eerste instantie de sport stopgezet. Een ietwat spijtige zaak, aangezien sport de motoriek en de ontwikkeling van het jonge lichaam bevordert. Sporten vergt meer inspanning en coördinatie van het lichaam, maar als dat lichaam niet naar behoren functioneert kan de scholier dat het vlugst gewaarworden tijdens of na het sporten.
Dergelijke klachten bij scholieren kunnen door de chiropractor met enkele behandelingen verholpen worden. Het stopzetten van de sport is dus meestal geen oplossing, aangezien de klachten zich verder ontwikkelen en eventueel dagen of maanden later bij dagelijkse activiteiten heel hinderlijk worden. Alleen bij ontstekingen, verstuikingen, verrekkingen, scheuren en breuken is rust aangewezen.
Zie ook groeipijn en groeistoornissen.