Meer info over uw klachten ?
Zoek via trefwoord.
 
 
 


 


Brachioradiale pruritus 

Brachioradiale pruritus is een aandoening die een  diepe, intense jeuk op de bovenarmen (soms de onderarmen) geeft. Uitwendige tekenen van huidirritatie zoals bij een allergische reactie zijn afwezig.

 

Deze aandoening komt weinig voor in Europese landen en heeft zijn naam te danken aan het feit dat de klachten specifiek gevoeld worden op één of beide bovenarmen ter hoogte van de brachioradiale spier. De brachioradiale spier is gelegen aan de buitenkant van de bovenarm. Typisch klagen patiënten van een hevige, vervelende, diepe, branderige en jeukende gewaarwording. Vaak zijn er letsels op de armen te zien. Dit is het resultaat van het veelvuldig krabben om de jeuk te verminderen.

 

 

AFB_brachioradialpruritussinglehand.jpgAFB_brachioradialpruritusbothhands.jpg

     Illustraties: pruritus: door het intense krabben vormen zich blaren ter hoogte van de plaatsen van de jeuk.

 

 

Over de oorzaken van brachioradiale pruritus is er nog geen éénduidigheid. Zowel UV-stralen (zonlicht) als problemen in de zenuwwerking en beweeglijkheid van de nek worden beschouwd als oorzakelijke factoren in de ontwikkeling van brachioradiale jeuk.

Veranderingen in de werking van de zenuwen van de nek (neuropathie) werden reeds aangetoond bij patiënten met deze aandoening.1 Radiografische onderzoeken toonden eveneens aan dat een heel groot aantal patiënten met brachioradiale pruritus lijden aan gevorderde artrose in de nek. Tevens waren er vaak tekenen van zenuwbedrukking vast te stellen.2,3

Hoewel zonlicht algemeen aanvaard wordt als een trigger voor de jeuk, worden onderliggende slijtage in de nek en stoornissen van de nekzenuwen beschouwd als een mogelijke voorbodes in het ontwikkelen van brachioradiale pruritus.

 

De behandeling in onze praktijken is erop gericht zenuwstoornissen vanuit de nek te herstellen en de beweeglijkheid van de nek te optimaliseren om zo de jeuk (pruritus) te verminderen of volledig stop te zetten.

 

Andere frequent toegepaste behandelingen zijn het gebruik van Capsaicin® zalf om de jeuk te milderen. Neveneffecten van capsaicin kunnen in zeldzame gevallen optreden. Dit zijn voornamelijk branderigheid en irritatie (roodheid van de huid). In hoge dosissen kan het blaren, ontsteking en pijn geven.

 

1.Crevits L. Brachioradial pruritus - a peculiar neuropathic disorder. Clin Neurol Neurosurg 2006 Dec;108(8):803-5

2. Goodkin R, Wingard E, Bernhard JD. Brachioradial pruritus: cervical spine disease and neurogenic/neuropathic [corrected] pruritus. Arch Dermatol 2001;137:1323-5

3.Cohen AD, Masalha R, Medvedovsky E, Vardy DA. Brachioradial pruritus: a symptom of neuropathy. J Am Acad Dermatol 2003;48(6):825-8